Budstikka, mandag 29/11-99

Rå Busk-blues for hele familien
SJEF: Udiskutabel sjef i Sandvika teater søndag kveld: Vidar Busk.
Stabekk Janitsjar-orkester ble feid av scenegulvet i Sandvika Teater av sin gjesteartist Vidar Busk. Fra det øyeblikk Busk inntok scenen hadde han publikum fullstendig i sin hule hånd.


AV VIDAR MYKLEBUST
KNUT BJERKE (foto)

Ikke det at Stabekk Janitsjar var dårlig. Slett ikke. Som amatørkorps er de uten tvil dyktige, og med Magne Rutle som dirigent låt det tettere, og det var mer dynamikk i messingen enn på lenge. Men «sjow-konserten» som janitsjarorkesteret inviterte til søndag kveld var ærlig talt ikke så veldig show den første halve timen. Stabekk spilte sine nummer helt greit. Litt Bernstein, et knippe Nat King Cole-låter - som ikke blir helt det store uten stemmen til Nat
- og Magne Rutles vakre Soave, hvor janitsjarveteran John Henrik Tveit gjorde en fin innsats på flygelhorn. Godt spilt, ingen overraskelser, og så veldig show var det ikke.
Men så kom Vidar Busk på scenen. I Hawaii-skjorte, stående på røde traktorsko, med kinnskjegg, brylkrem, og med så tunge ringer i ører og på fingrene at det oste style helt opp til oldemor på bakerste rad. Med et skjevt tyggegummiflir hengte han Fenderen faretruende lavt, og fra første akkord på I Came Here To Rock var publikum fortapt. Busk var udiskutabel sjef i Sandvika Teater, han vrengte strenger og hulket rockabilly utover et publikum som spente over fire generasjoner og som øyeblikkelig ropte på mer. Og det fikk de. Busk holdt koken oppe gjennom en god time og to ekstranummer, og blåserne fra Stabekk backet Busk som om de aldri skulle ha gjort noe annet.
Innimellom overlot Busk scenen til sitt vertskap, og publikum kunne puste ut med tradisjonell orkestermusikk en stund, før Busk var tilbake igjen med familievennlig blues for full energi, og viste hvorfor han fikk årets Spellemannspris og hvorfor han er noe av det hotteste som turnerer landet for tiden. Det endte i stående applaus og et publikum som slett ikke ville gå før de fikk høre Busk synge «hold on, get ready» enda en gang.
Det er ikke første gang Stabekk Janitsjar sprenger noen grenser med å invitere overraskende gjester til sine show-konserter. Både Torill Sivertsen og Jan Eggum har vært solister tidligere. Men det spørs om noen av de tidligere konsertene kunne måle seg med den kruttsterke blandingen janitsjar og Busk.

Kruttsterkt møte mellom
Stabekk Janitsar og
Vidar Busk i Sandvika Teater.


vidar.myklebust@budstikka.no